At Steven Holl’s Maggie’s Barts Support Center in London, Cancer Patients Find Uplift

PROJECT NAME Maggie’s Centre
LOCATION London
FIRM
SQ. FT. 6,500 SQF

Diagnosed with advanced cancer, the Scottish writer, artist, and garden designer Maggie Keswick Jencks began the endless round of hospital visits, with their harsh linoleum-lined corridors and bleeping medical machinery. She soon became determined to create an alternative, a place of respite and calm for cancer patients and their caregivers. The first , a building by , opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. A design at the historic in London is the most recently completed, the 22nd.

> Project Resources

In between, some of the world’s most illustrious firms have offered their services to the Maggie Keswick Jencks Centres Trust. That’s largely thanks to its namesake’s husband, the leading architectural theorist and landscaping consultant , who personally reached out to , , , and more. All have responded to a brief that calls for a soothing, domestic-seeming interior with private and public spaces, the latter boasting a warm, welcoming “kitchen table” at their heart. “When you walk in, you should feel, I’m so glad I found this place,” says. Now the organization’s chief executive, Lee is a nurse who once cared for Maggie Keswick Jencks.

Jasper Morrison barstools pull up to the kitchen island. Photography by NAARO.

As a winner of the RIBA Charles Jencks Award as well as a friend of Charles Jencks himself, Steven Holl was certainly prepared to address the brief. To greet arrivals in the lobby, there’s the Maggie’s signature communal table—in this case, asymmetrical in bamboo. In addition, every center is on hospital grounds, close to where patients receive treatment. Holl’s had to be squeezed into a super-tight corner location, up against some highly significant architecture. (Hence a significant amount of initial controversy.) Barts, as it’s most commonly known, is the U.K.’s oldest hospital, founded in 1123 and populated for centuries by medics and monks, and it includes a stately neoclassical quadrangle that James Gibbs built between 1732 and 1769. Murals by no lesser artist than William Hogarth adorn the grand staircase in the Gibbs wing that abuts Maggie’s Barts.

Flooring is polished concrete. Photography by NAARO.

Holl’s answer to his exalted predecessors takes the form of a three-story volume that sits lightly on its site. Encased in milky glass, the newcomer can barely be seen by day. By night, it glows softly. For the 6,500-square-foot interior, having never realized a health-care project before, Holl thought of what said about designing the in Finland. “His first consideration was what the patients would see when they were lying in bed. I similarly put the user at the center of the design,” Holl explains, adding that he prioritized natural light and nontoxic materials. “The basic principles of a healthy space.” He also worked out a strategy to entice visitors toward the more intimate spaces on the second and third levels—the latter, with its roof terrace, will offer yoga classes in warm weather in addition to views of , historic and still thriving. The draw is a staircase in honey-colored bamboo, in his words a “ribbon that spirals upward.” Rising from the lobby, the curvature of the ribbon defines an atrium with nooks on the landings for pausing to engage in conversation.

Etched glass reduces glare. Photography by Iwan Baan.

Concrete structural columns pass, on the diagonal, between the bamboo of the stair and the milky glass of the curtain wall. “The structure is apparent, with the materials left untreated and raw,” he notes. But, this being Holl, the underlying narrative is fanciful. He considers architecture and music equal occupiers of space, and here he summoned up the musical life of the hospital’s medieval monks. The curtain wall’s panels are set in horizontal bands, like the staff on sheet music. Squares and rectangles of colored film, sandwiched inside the double-glazing, represent both the color-block notation for Gregorian chants and the stained-glass windows of the nearby priory church of .

Colored film is sandwiched inside the curtain wall. Photography by NAARO.

Holl has furthermore applied musical notation to the design of eight rugs currently being woven in Nepal. As with his method for making a building, he sketched the rugs first in watercolor. They will arrive this summer. Meanwhile, modern and contemporary furniture, including custom pieces, is beginning to fill the space. “We’re taking our time to settle in,” Lee says. “We’re making a domestic interior, not an institutional one. It’s about layers.” The people for whom this healing place was designed are also arriving. When fully operational, it will serve 200 visitors a day.

Poul Kjærholm side chairs occupy the lounge. Photography by Iwan Baan.

> Project Resources

Project Team: ; ; ; ; ; : .: Architect of Record. : Lighting Consultant. : Landscaping Consultant. : Archaeology Consultant. : Preservation Consultant.: Code Consultant. : Planning Consultant. : Safety Consultant.: Cost Consultant. : Curtain Wall Consultant, Structural, Mechanical, Civil Engineer.: Woodwork, Furniture Workshop. : Concrete Contractor. : General Contractor.

> See more from the February 2018 issue of Docservis

Этот классный веб портал про направление 3d дизайнер.
У нашей организации классный портал про направление японские шторы киев.
В интеренете нашел полезный сайт со статьями про римські штори фото yarema.ua
Email
Pin